Obiective culturale în Oradea

Allegro Apartments - Cazare Oradea

Piața Unirii

Piața Unirii este locul unde simti energia orașului, centrul orasului Oradea, mai mult, o colecție de 7 stiluri arhitecturale captivante – Baroc, Clasicist, Eclectic, Istorizant, Secession, Romantism și Neoromânesc. Atmosfera vibranta data de multitudinea de localuri din piata va va indemna sa savutati o cafea buna si o masa delicioasa în timp ce admirati toate bijuteriile arhitectonice: Primăria Oradea (1901 – 1903), Palatul Episcopiei Greco-Catolice (1903 – 1905), Palatul Vulturul Negru (1907 – 1908) sau Palatul Moskovitz Adolf și fii (1904 – 1905), Biserica cu Luna.

Piața Unirii, cunoscută și sub numele de Piața Mică, a prins contur în jurul secolului al XVIII-lea, când era centrul cartierului Orașul Nou. Prima clădire construită aici a fost Casa Serföyö, în anul 1714, pe locul de azi al Palatului Vulturul Negru. Cu doar câteva camere, aceasta s-a transformat ulterior în cunoscutul Han „Vulturul”. Începând cu 1753, piața a trecut printr-o serie de transformări. Apar clădiri impresionante în diferite stiluri arhitecturale, iluminarea stradală și primele tramvaie care fac legătura între centru, Gara de Nord și partea de vest a orașului.

Allegro Apartments - Cazare Oradea

Biserica cu Lună

Biserica cu Lună, cunoscută și sub denumirea Catedrala Adormirea Maicii Domnului, este o biserică creștin-ortodoxă aflată în Oradea, construită între anii 1784-1790. A fost denumită astfel datorită unui mecanism unic în Europa, aflat pe turla bisericii, care are menirea de a pune în mișcare o sferă cu diametrul de 1 m, de forma lunii, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu. Această sferă se deplasează după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului și arată, prin rotirea sa, toate fazele Lunii. Biserica este locata in Piata Unirii, locul considerat centrul orasului Oradea.

Allegro Apartments - Cazare Oradea

Palatul Vulturul Negru

Palatul Vulturul Negru este un monument arhitectonic reprezentativ al Oradiei.
Palatul, aflat in Piata Unirii, a fost construit între 1907-1908 de arhitecții orădeni Marcell Komor și Dezső Jakab, în stil secession.
Clădirea este de colț, cu parter înalt și patru etaje, format din două corpuri între care se găsește un pasaj vitrat cu acces spre mai multe strazi. Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblemă a ansamblului, a fost executat în 1909, în atelierul orădean Neumann K.

Palatul Vulturul Negru este cea mai importantă clădire a stilului său, din Oradea. Clădirea este multifuncțională, cuprinzând, la vremea inaugurării, cazino, hotel, birouri, restaurant, grupate în trei corpuri asimetrice. În prezent, în clădire funcționează multe cluburi, cafenele si restaurante fiind un loc important de întâlnire pentru scena socială a Oradiei.

Allegro Apartments - Cazare Oradea

Primăria Oradei

Primăria Oradei este o constructive istorica, Palatul care o adăpostește fiind opera arhitectului Rimanóczy Kálmán Junior, cel care câștigă, în 1896, concursul pentru realizarea noului sediu. În octombrie 1903, clădirea era inaugurată şi pusă în funcţiune, iar în data de 10 ianuarie 1904 a avut loc ședința de inaugurare. Turnul Primăriei îți oferă posibilitatea de a admira centrul Oradiei si adaposteste de asemenea un orologiu care cântă la ore fixe „Marșul lui Iancu” și a fost construit la începutul secolului XX, în anul 1904, de către un lăcătuș ceasornicar pe nume Mezey Dezső.

Turnul Primariei poate fi vizitat zilnic de catre turisti, la capatul celor 250 de scari ale turnului ti se va deschide o panorama care merita tot efortul!

Allegro Apartments - Cazare Oradea

Sinagoga Neologă Sion

Sinagoga Neologă Sion din Oradea este un lăcaș de cult evreiesc din Oradea, a treia ca mărime din Europa, e o replică simplificată în spiritul modernităţii a Sinagogii din Nűrnberg. Ea a fost construită în perioada 1877-1878 în stil neomaur. Comunitatea evreiască neologă a construit pe malul Crișului o sinagogă monumentală, după planurile inginerului șef al orașului, David Busch, și sub coordonarea inginerului Kálmán Rimanóczy Senior. Piatra de temelie a sinagogii a fost pusă la 9 aprilie 1877, iar lucrările de construcții au fost finalizate la 24 septembrie 1878.

Sinagoga neologă din Oradea are o capacitate de 1.000 de locuri.

Allegro Apartments - Cazare Oradea

Cetatea Oradea

Cetatea Oradea reprezintă un monument arhitectonic din România, una dintre puținele cetăți utilizate și în prezent. Fiecare alee și colț de clădire are o poveste ce te acompaniază într-o veritabilă incursiune în timp. Legendele creștine țesute în jurul Regelui Ladislau cel Sfânt, originea și notorietatea ei – ca loc de odihnă de veci al unor personalități marcante ale istoriei, au atras de-a lungul timpului mulți vizitatori, Cetatea Oradea găzduiește astăzi unele dintre cele mai importante evenimente orădene, cel mai reprezentativ fiind Festivalul Medieval – prilej cu care cetatea este readusă la viață într-o manieră spectaculoasă.
Odată ajuns la Cetate, nu rata expozițiile din cadrul muzeului MoO.
In incinta cetatii va puteti bucura de unele dintre cele mai bune restaurant din Oradea, intr-o atmosfera istorica si totodata contemporana.

Legenda întemeierii
Într-o seară înstelată a anului 1092, pe când se afla la vânătoare prin Țara Crișurilor, Regele Ladislau I al Ungariei a ajuns într-o poiană largă, străjuită pe ambele părți de apele Crișului Repede, nu departe de Peța-Hewjo, pârâul ce nu îngheață niciodată. A adormit repede, obosit fiind după goana cerbilor. În vis i s-au arătat doi îngeri, care i-au cerut să înalțe de îndată, acolo, o mănăstire zidită, cu hramul Sfintei Fecioare Maria.

Locul acesta l-a numit Várad, iar în jurul mănăstirii – care avea să ajungă vestit centru de pelerinaj – s-a construit o cetate ce a stat multe secole în apărarea creștinătății. Așa a început istoria unuia dintre orașele vestite ale Europei: Varadinum, Oradea, Nagyvárad, Grosswardein.(după Marcu din Kált, Chronicon pictum vindobonense (Cronica pictată de la Viena))

Allegro Apartments - Cazare Oradea

Palatul Baroc

Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, cunoscut și ca Palatul Baroc din Oradea, este unul din cele mai valoroase edificii construite în stil baroc pe teritoriul României. La fel ca și Bazilica Sf. Maria și Șirul Canonicilor, palatul a fost ridicat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Cele trei obiective formează împreună cel mai important complex baroc din România, precum și unul din cele mai reprezentative ale Europei. La 23 mai 1762 s-a pus piatra de temelie a Palatului Baroc, destinat a fi sediu al Episcopiei romano-catolice de Oradea. Arhitectul austriac Franz Anton Hillebrandt (1719 – 1797) a preluat conducerea șantierului deși, inițial, arhitectul italian Giovanni Battista Ricca a fost desemnat în acest rol. Timp de 15 ani, respectiv până în anul 1777, s-a ridicat la Oradea, un palat în forma literei U, care se dezvolta pe 3 nivele fiind încununat de un acoperiș frânt, specific barocului austriac. Palatul are 365 de ferestre, o curiozitate demna de retinut.

În spațiul din fața palatului și a catedralei a fost amenajată o grădină peisagistică în stil englezesc. Aici se regăsesc două opere de artă de mare valoare: statuia de bronz a episcopului Szaniszló Ferenc (1850–1868), respectiv statuia monumentală a Sf. Ladislau.

Pentru informații privind posibilitatea de vizitare a Complexului Baroc – www.varad.org/ro